Tips

Waarom SSL certificaat belangrijk is

Nadat Google al in 2014 aankondigde dat websites en webshops met een SSL certificaat voorrang zouden krijgen in de zoekresultaten. Is het sinds kort nog belangrijker om ook echt SSL certificaten toe te voegen aan een website. In deze blog leggen wij uit : waarom SSL certificaat belangrijk is.

Wat is een ssl certificaat?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat een SSL-certificaat überhaupt is. Want anders kunnen we verder wel stoppen met deze uitleg.
Een SSL certificaat zorgt er eenvoudig gezegd voor dat de gegevens van en naar de website versleuteld worden verzonden. Daardoor is het in principe niet mogelijk om deze te onderscheppen. Of wanneer het toch onderschept wordt kan het niet zomaar gelezen worden.

De letters SSL staan voor “Secure Sockets Layer” en staat voor de beveiligde verbinding tussen de website en de bezoeker. Door het protocol zijn bijvoorbeeld gegevens van een bestelling of contactformulier beveiligd. En daardoor niet door buitenstaanders te lezen.

Is een ssl certificaat verplicht?

Sinds … is het verplicht voor websites die persoonsgegevens ontvangen, verwerken en bewaren om dit te doen op een beveiligde website. Alleen wanneer de website draait op https:// en een geldig SSL certificaat heeft voldoe je aan deze verplichting. Omdat het om persoonsgegevens gaat is het ook wettelijk vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) dat je als website eigenaar moet voldoen aan het volgende: ‘De verantwoordelijke legt passende technische en organisatorische maatregelen ten uitvoer om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of enige vorm van onrechtmatige verwerking. Deze maatregelen garanderen, rekening houdend met de stand van de techniek en de kosten van de tenuitvoerlegging, een passend beveiligingsniveau gelet op de risico’s die de verwerking en de aard van te beschermen gegevens met zich meebrengen…’

Waarom SSL certificaat belangrijk is? Je bent het wettelijk verplicht te hebben wanneer je omgaat met persoonsgegevens van bezoekers en klanten!

Hoe kun je een ssl verbinding instellen?

Bij de meeste hosters bestaat er tegenwoordig de mogelijkheid om een gratis certificaat op de website te (laten) plaatsen. Via Let’s Encrypt kun je dit instellen en ben je al een heel eind op weg. Nadeel van Let’s Encrypt is dat het certificaat niet echt op de naam van jouw bedrijf komt te staan. Er is dus geen verificatie mogelijk en bezoekers zijn wel netjes het groene slotje. Maar kunnen geen extra informatie zien over jouw bedrijf/website wanneer ze op het slotje klikken.
verschillende ssl certificaten

SSL certificaten met bedrijfsgegevens

Om een domein of website met subdomeinen echt te koppelen aan jouw gegevens zul je deze toch moeten aanschaffen. Dit kan bij nagenoeg alle hosters, een van de goedkoopste aanbieders van certificaten is Versio. Zij bieden de beveiligings certificaten aan via gerenommeerde aanbieders zoals Comodo, Alpha en GeoTrust. Hier kun je van de gewenste aanbieder SSL kopen bij Versio. Lees goed de verschillen want de meesten hebben al genoeg aan een eenvoudig certificaat van 4,99 per jaar. Maar wil je echt jouw bedrijfsnaam naast het slotje, om super betrouwbaar over te komen dan zul je een uitgebreidere validatie certificaat moeten kopen van minimaal 89,99 per jaar.

Betrouwbare uitstraling dankzij SSL

Omdat jouw affiliate website of affiliate webshop nu een groen slotje heeft voldoet hij netjes aan de wettelijke eisen. Daarnaast straalt het vertrouwen uit naar de bezoekers en zal Google de website beter waarderen in de rankings. Een certificaat met bedrijfsnaam is niet noodzakelijk maar heb je een professionele website met voldoende inkomsten. Dan is het wel het overwegen waard, want dit straalt nog meer betrouwbaarheid uit voor de bezoekers.

Heb jij zelf een bedrijf gevonden dat goede SSL certificaten aanbied, laat het ons dan weten.