Tips

De verschillen tussen online en offline marketing

Wat zijn de verschillen tussen online en offline marketing?

Het grootste verschil is dat offline marketing fysieker is. Bovendien kan deze vorm van marketing een stuk persoonlijker en directer zijn dan de online variant. De meeste vormen van online marketing vinden hun oorsprong in de offline marketing en zijn omgebouwd naar de moderne snelle versie op het internet.

Heel veel ondernemers vinden het erg prettig om direct contact te hebben met een bedrijf waar ze mee gaan samenwerken, het bakje koffie drinken met elkaar, elkaar leren kennen en weten “wat voor vlees je in de kuip” hebt blijft belangrijk. Je gaat een samenwerking aan en dat is grotendeels gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen.

Waarom werkt offline marketing nog steeds?

Juist door het persoonlijke contact van vele vormen van offline marketing heeft deze vorm een enorme meerwaarde voor veel mensen. Daarnaast kun je met offline marketing een blijvende herinnering in de vorm van een presentje meegeven waardoor de klant regelmatig aan jou zal worden herinnerd.

Denk maar eens aan de pennen, usb-sticks, petjes, sleutelhangers, zonnebrillen, flyers en keycords die regelmatig worden weggeven op beurzen, festivals en in drukke winkelstraten. Door dit heel gericht aan een specifieke doelgroep (niche) te doen. Kun je er voor zorgen dat je even of langer in de gedachten van jouw potentiële klanten blijft hangen.

Daarnaast kun je direct vragen beantwoorden en vol overtuiging jouw product of dienst aanbevelen. En daarmee potentiële klanten sneller over de streep trekken. Of in ieder geval jouw product of dienst in overweging zullen nemen. Door aan het einde van het gesprek iets mee te geven. Waarop jouw gegevens staan vergroot je de kans dat ze bij jou terug komen. Een speciale beursaanbieding is ook vaak een mooie truc. Dit kan het laatste zetje zijn om de klant tot een aankoop of afspraak over te laten gaan.

Hoe kun je opvallen op een beurs of festival?

Het is vaak erg druk op beurzen en festivals en daarnaast is er ook meestal veel concurrentie, dus moet je een manier hebben om op te vallen. De eerste belangrijke voorwaarde is dat je gezien wordt, dit kan met een een mooie grote banner. Een offline banner maken is een prima manier om de eerste aandacht van de bezoekers te trekken. De banners kunnen voor een stand geplaatst worden en door er een sterke tekst of leus met het logo van jouw bedrijf op te zetten kun je al een streepje voor hebben op de concurrentie.

Ook een ballonnenboog, smartmedia schermen of andere opvallende dingen die de eerste aandacht kunnen trekken zijn een aanrader. En nadat je de aandacht van een potentiële klant hebt gaat het er om om ook direct duidelijk aan te geven wat jij kunt betekenen voor het probleem waar veel bezoekers tegenaan lopen. Je geeft het probleem aan, dit zet de bezoeker aan het denken en je biedt daarna de oplossing voor dit probleem. Net als bij een funnel in de online marketing.

Blijvende fysieke herinnering meegeven!

Als laatste zorg je er voor dat jouw potentiële klant een blijvende herinnering mee krijgt. Dit kan in de vorm van een usb-stick, flyer, ballon, pen of iets anders. Op deze manier zal een klant op een later moment ook nog aan jou denken. En wellicht alsnog over gaan tot het aankopen van jouw product of dienst. Wanneer hij of zij dit niet direct op de beurs heeft gedaan.

Wat is jouw beste manier om offline marketing toe te passen in de huidige tijd?!