Tips

Een nieuwe auto kopen, of is leasen een beter plan?

Wil jij graag een nieuwe auto rijden, maar heb je het geld niet op je spaarrekening staan? Of heb je wel een gedeelte gespaard maar niet het gehele bedrag om de nieuwe auto in één keer te kunnen betalen? Dan is het mogelijk dat je hiervoor een lening bij de bank afsluit. Echter is het slimmer en vaak ook nog eens voordeliger om voor het kopen van een auto, een lening af te sluiten bij een auto leasemaatschappij. Je koopt als het ware een auto op afbetaling via een leasemaatschappij, dit heet financial lease. De auto is bij het ondertekenen van het contract dan wel daadwerkelijk al van jou zelf. Dat betekent dat ook de onkosten die eventueel op je pad komen voor jou rekening zijn, net zoals de kosten voor de kleine en grote beurten.

Een nieuwe auto rijden

Maakt het jou niet uit dat de nieuwe auto die jij rijdt niet echt van jezelf is? Dan is private lease wellicht nog een betere oplossing als financial lease voor jou. In dit geval leen je als het ware een nieuwe auto van de leasemaatschappij en je levert deze na een aantal vooraf afgesproken jaren ook weer in. Het grote voordeel van private lease is dat je precies weet wat je kwijt bent aan autokosten. Mocht er namelijk onverhoopt een defect ontstaan aan de private lease auto, dan worden de onkosten betaald door de leasemaatschappij net zoals de grote en kleine beurten. Jij betaald bij private lease dus alleen je leasecontract, je benzine en je autoverzekering.

Vergelijken is besparen!

In Nederland zijn er vele leasemaatschappijen actief. Bekijk eerst welk merk en type auto je het liefst wilt leasen en klik daarna op: private lease vergelijken. Je zult zien dat er meerdere aanbieders zijn. Voordat je de goedkoopste private lease kiest is het goed om nog even goed de contracten te bekijken. Hoeveel kilometers mag je per maand rijden? Hoe lang duurt je contract? Welke extra opties krijg je bij jouw private lease auto? Als je deze gegevens ook op een rijtje hebt kun je eenvoudig een keus maken en gaan voor de beste private lease maatschappij.

Bereken de kosten goed

Nu je precies kunt zien hoeveel jou een private lease auto gaat kosten, is het zeer belangrijk om eerlijk bij jezelf na te gaan of je dit kunt betalen. Neem in deze overweging ook mee dat je misschien wel financiële tegenslagen kunt krijgen de aankomende jaren. Zoals het verlies van je baan of nog erger, een echtscheiding bijvoorbeeld. Het eerder afbreken van een leasecontract kan namelijk een dure aangelegenheid zijn. Bepaal daarom of je genoeg draagkracht hebt om het lease contract tot het einde te volbrengen, ook in wat zwaardere tijden.