Tips

Affiliate Website Starten – Stappenplan deel 1

Stappenplan affiliate website starten

Wanneer u van plan bent te starten met uw eigen affiliate website zijn er een aantal stappen die het verschil kunnen maken tussen een succesvolle en een minder succesvolle website. In de komende weken zullen wij stap voor stap uitleggen hoe u de meeste kans maakt om uw website tot een succes te maken.

Een goede voorbereiding is essentieel

Dit eerste deel van het stappenplan gaat puur en alleen over de voorbereiding voordat u begint met uw affiliate website. Wanneer u zomaar begint met een website gaat het vaak al mis voordat u nog begonnen bent, lees daarom eerst aandachtig dit artikel door voordat u start. Het stappenplan werkt voor elke affiliate website en affiliate webshop, maar ook grotendeels voor reguliere websites en webshops.

1. Kiezen van een onderwerp of niche/markt.

Kies een onderwerp (of een markt) dat u leuk vind en waar u bovendien (enigzins) verstand van heeft, om uw website tot een succes te maken moet u namelijk interessante en informatieve teksten kunnen schrijven voor uw potentiële bezoekers. Dit is erg lastig wanneer u kiest voor een onderwerp waar u niets van af weet. Bovendien is het leuker om over iets te schrijven dat u interesseert dan iets waar u zelf helemaal niets mee heeft.

De zoekmachines willen unieke informatie vinden op uw website en de bezoekers een antwoord bieden op de vraag, of de informatie die ze zoeken.

Wanneer u een onderwerp of markt heeft gekozen kunt u verder met de volgende stap, mocht blijken dat de volgende stap niet mogelijk is met het door u gekozen onderwerp zult u stap 1 opnieuw moeten doen.

2. Affiliate aanbieders zoeken voor uw onderwerp.

U heeft een goede niche gevonden waar u veel van af weet (of u in gaat verdiepen), dan komt de vraag of er affiliate aanbieders zijn te vinden bij de markt die u gekozen heeft. Zonder aanbieders kunt u immers geen geld gaan verdienen aan uw affiliate website. Het zoeken naar een goede affiliate partij kan op een aantal manieren.

Allereerst is het mogelijk om u aan te melden bij een affiliate bedrijf zoals Daisycon, TradeTracker, Affiliate4You, Zanox of een van de vele andere bedrijven. Bij deze bedrijven kunt u vervolgens per categorie of zoekterm op zoek naar bedrijven die goed bij uw markt passen.

De tweede manier is via google op zoek te gaan naar interessante bedrijven en kijken op hun website of ze affiliate mogelijkheden aanbieden.

De derde manier is contact opnemen met interessante bedrijven met de vraag of ze eventueel geinteresseerd zijn om een samenwerking met u aan te gaan. U moet dan wel een heel sterk concept hebben, want de meeste bedrijven gaan niet snel in zee met een toekomstige website eigenaar die nog niets kan presenteren.

Zijn er goede affiliate aanbieders voor uw onderwerp dan kunt u verder naar stap 3, kunt u geen enkel interessant bedrijf vinden dan zult u een ander onderwerp moeten gaan bedenken in stap 1.

3. Zoekwoorden onderzoek doen.

Stap 3 in het proces is het doen van een zoekwoorden onderzoek. Met het zoekwoordenonderzoek kunt u er achter komen of er interesse is voor het door u gekozen onderwerp, welke gerelateerde zoekopdrachten er veel worden gedaan in de zoekmachines en hoe groot de concurrentie is voor de zoekwoorden.

In de meest ideale situatie heeft u een aantal zoekwoorden die een groot zoekvolume hebben (veel zoekopdrachten) en een lage concurrentie. Elke affiliate marketeer is op zoek naar deze markten, heeft u er eentje gevonden ga het niet van de daken lopen schreeuwen maar zorg dat u hem voor uzelf houd en probeer de marktleider in deze markt te worden voordat iemand anders het doet.

Bij het zoekwoorden onderzoek moet je gaan afwegen of er voldoende vraag is naar het onderwerp en of de concurrentie niet te groot is. Voor een beginnende affiliate webmaster is het erg lastig om in een heel competitieve markt te gaan starten, u kiest beter eerst een markt met minder concurrentie, dan kunt u later na het opdoen van de nodige ervaring het altijd nog proberen in een pittige markt.

Omdat Google veruit de grootste zoekmachine in Nederland en België is kunt u het beste de zoekwoorden planner van Google Adwords gebruiken. U moet hiervoor wel een Google account hebben, maar u hoeft niet te adverteren om gebruik te kunnen maken van deze tool.

Via deze link komt u bij de zoekwoorden planner van Google: https://adwords.google.com/ko/KeywordPlanner/Home

Ga in de zoekwoordenplanner aan de slag met termen die passen bij uw onderwerp en markt en bekijk goed of er potentie is voor het starten van een affiliate website in uw markt. Is dit het geval dan kunt u verder naar stap 4 die wij volgende keer uitleggen. Is er te veel concurrentie of te weinig zoekverkeer dan zult u helaas opnieuw moeten starten bij stap 1.

Volgende artikel: Domeinnaam kiezen, Type affiliate website kiezen, Zelf doen of uitbesteden, Aan de slag.