Marketing

Wat is het verschil tussen merknaamregistratie en handelsnaamregistratie?

Je bedrijfsnaam wil je natuurlijk koesteren als je die eenmaal hebt bedacht en het bedrijf hebt opgezet, hiervoor moet je jezelf laten registeren. Je hebt een merknaamregistratie en een handelsnaamregistratie, maar wat is precies het verschil hiertussen? Hieronder zullen we daar dieper op in gaan.

Merknaamregistratie

Als je namen gebruikt voor producten of een een logo, en je wilt die beschermen, dan heb je de merknaam registratie nodig. Hierbij laat je altijd eerst je merknaam checken, je wilt natuurlijk niet dezelfde namen gebruikt als een ander bedrijf, dan heb je kans dat er verwarring ontstaat. Je kan je merknaam zowel laten registreren op nationaal als internationaal niveau, er aan liggend of je ook met je bedrijf in het buitenland actief wilt zijn. Je moet deze registratie wel regelmatig opnieuw aanvragen om het recht over de naam en eventueel het logo te behouden.

droombaan

Handelsnaamregistratie

Naast de namen van bijvoorbeeld je producten, heb je ook nog de naam van het bedrijf. Als je je naam van het bedrijf wilt registreren, dan moet je kijken bij de handelsnaamregistratie. Houdt er wel rekening mee dat deze handelsnaamregistratie niet betekend dat andere mensen niet dezelfde naam kunnen nemen, dan heb je echt een merknaamregistratie nodig.

Waarom moet je deze registraties hebben?

De grootste reden waarom je je wilt laten registeren voor zowel je handelsnaam als je merknaam, is zodat je juridische zekerheid hebt. Je bent beschermd tegen mensen die jouw naam of producten onterecht willen gebruiken. Mocht iemand dan toch er voor kiezen om iets wat van jou is te gebruiken, dan kun je ze altijd aanklagen en ook in bijna alle gevallen de zaak winnen omdat je dus van te voren al geregistreerd bent. Zorg daarom altijd dat je eerst alles laat registreren voordat je echt de markt op gaat om problemen te voorkomen.

Als je eenmaal een bedrijf hebt met een bedrijfsnaam en een logo, dan wil je niet dat iemand die van je af kan pakken. Je hebt een merknaamregistratie en een handelsnaamregistratie, hier zitten verschillen tussen. Zo is de merknaamregistratie echt voor alles omtrent namen en logo’s die je kan vaststellen en er voor zorgt dat niemand anders dit mag gebruiken. Bij een handelsnaamregistratie kan je wel je bedrijfsnaam doorgeven, maar dit voorkomt niet dat andere deze naam niet mogen gebruiken. Om juridisch goed voor de dag te komen, is het dus belangrijk dat je met je bedrijf bij beide registraties registreert.