Financieel

Verantwoord lenen bij een kredietverstrekker

Veel leningen worden aangeboden als een autolening, lening voor een verbouwing of een lening om bestaande leningen af te kunnen lossen. De naam geeft een doel aan waarvoor de lening gebruikt kan worden, maar het is in principe een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening meest gekozen

Het is de meest gekozen leningvorm. Van alle consumptieve kredieten zijn 95 procent persoonlijke leningen. Mensen lenen om een grotere investering te doen zoals de aanschaf van een auto. Een autofinanciering is het meest gebruikte doel. Na acceptatie van de kredietverlener wordt het bedrag op de rekening gestort en kan de auto betaald worden. Kenmerk van een persoonlijke lening is de vaste looptijd en de vaste rente. Gedurende een afgesproken periode wordt een vast bedrag per maand afgelost.

goede werkplek tips

Vaste rente en looptijd geeft zekerheid

De rente is vast en wijzigt niet gedurende de periode. Voor een autofinanciering wordt meestal een periode van 36 of 60 maanden aangehouden afhankelijk van de verwachte levensduur van de auto. Is het doel van de woning een verbouwing of het verduurzamen van de woning, dan zijn de aflostermijnen langer. De rente is dan zoals bij hypotheekrente aftrekbaar. Voor een persoonlijke lening kan een overlijdensverzekering worden afgesloten. Het voorkomt dat er bij voortijdig overlijden een restschuld bestaat.

Banken en Fintech kredietverstrekkers

Persoonlijke leningen worden verstrekt door banken en kredietverstrekkers. Voor direct geld lenen hoef je de deur niet meer uit. Een lening wordt digitaal aangevraagd en afgehandeld. Die afhandeling gebeurt aan de hand van normen opgesteld door de AFM, Nibud en VFN. Recentelijk zijn de leennormen aangescherpt waardoor de leencapaciteit kleiner is geworden. Consumenten kunnen minder lenen.

Het betekent een nieuwe berekeningssystematiek van de leencapaciteit. Voor diverse leefvormen zijn er aparte normen waarbij rekening wordt gehouden of er sprake is van een eigen woning, auto en kinderen. Het inkomen blijft natuurlijk bepalend, maar is niet meer allesbepalend. De normen zijn bedoeld om financiële problemen door langdurige aflossingen te voorkomen.