Besparen

Drie manieren om goedkoop verder te leren

Leren doe jij jouw hele leven lang. Maar helaas is de realiteit zo dat leren frequent duur kan zijn. Daardoor kan jouw portemonnee een aardige deuk oplopen. Gelukkig is het ook mogelijk om goedkoop verder te leren. Maar hoe doe je dat precies? In deze blog beantwoorden we precies deze vraag door drie tips te geven waardoor jij goedkoop verder kan leren.

Koop tweedehands materiaal

Onze eerste tip is om tweedehands materiaal te kopen. Studieboeken zijn namelijk erg duur. Sommigen kunnen wel 100 euro per stuk kosten. Het ergste is nog dat je met deze boeken vaak enkele hoofdstukken benut. Daarnaast gebruik je studieboeken frequent eenmalig.

Daarom is het slimmer en vooral goedkoper om tweedehands studieboeken te kopen. Deze kosten namelijk veel minder geld om aan te schaffen dan nieuwe studieboeken. Hoewel het vinden van tweedehands studieboeken lastig kan zijn, is het verschil in prijs zeker de uitdaging waard. Kijk op online groepen of websites die tweedehands boeken verkopen zodat de kans dat jij jouw beoogde studieboeken tegenkomt zo groot mogelijk is.

droombaan

Leer via jouw werkgever

Een andere manier om goedkoop verder te leren is via jouw werkgever. Werkgevers willen namelijk dat jij zo productief mogelijk bent. Daarvoor is ook veel kennis vereist. Een manier voor werkgevers om jouw kennisniveau omhoog te stuwen, is door je door te laten leren. Dit kan via een cursus, maar het komt ook geregeld voor dat een werknemer een studie naast zijn werk doet.

Het mooie aan deze optie dat jouw werkgever een deel of alle kosten op zich neemt. Zo is het voordelig voor jou om bij te leren. Daarnaast is het voor jouw werkgever ook fiscaal gunstig om je door te laten leren. Zo wint iedereen in deze situatie.

Maak gebruik van subsidies

Tot slot kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van subsidies. De overheid moedigt namelijk zoveel mogelijk werkenden aan om door te leren. Nederland staat immers bekend als een kenniseconomie, en door met zijn allen door te leren, blijven we andere economieën voor. Het is dus in het belang van iedereen dat we doorleren.

Nederland biedt verschillende subsidies aan om door te leren. Dit houdt in dat een deel of jouw volledige studiekosten door een andere partij betaald worden. In dit geval is dat dus de Nederlandse overheid.

Het enige minpuntje aan deze optie is dat er maar een beperkt aantal subsidies per jaar worden uitgegeven. Daardoor moet je er snel bij zijn of wat geluk hebben. Gelukkig zijn er ook websites als Stapacademy.nl die je helpen met het krijgen van een subsidie. Zo kun jij probleemloos doorleren in welke richting jij ook maar wil.