Financieel

Wat is bewindvoering?

Er zijn verschillende definities van bewindvoering. Wij kunnen het omschrijven als het aanvragen van hulp bij het dagelijkse leven, door middel van een rechterlijke uitspraak. In deze uitspraak wordt er een bewindvoerder aangewezen die toezicht gaat houden op je financiën en/of je dagelijkse leven. Dit kan noodzakelijk zijn wanneer je niet in staat bent om dit zelf te regelen of overzicht te bewaren. Er zijn verschillende redenen waarom men bewindvoering nodig heeft. Zo kan het zijn dat je getroffen bent door een hersenletsel of andere aandoening die ervoor zorgt dat je niet meer in staat bent om normaal te functioneren. Ook kan het zo zijn dat je schulden hebt gemaakt waardoor je inkomen onvoldoende is om rond te komen. In sommige gevallen is bewindvoering ook vrijwillig aangevraagd, bijvoorbeeld wanneer iemand veel geld heeft en hierdoor minder overzicht houdt. Wanneer je hulp nodig hebt, kun je altijd terecht bij bewindvoering Almelo of Bewindvoering Nijverdal.

Wat zijn de nadelen van bewindvoering?

Bewindvoering is niet altijd ideaal. Zo kan het zijn dat de bewindvoerder besluit om jouw huis of auto te verkopen, terwijl jij dit misschien niet wilt. Daarnaast is er vaak sprake van een verlies aan privacy, omdat de bewindvoerder inzage krijgt in alle financiële documenten. Ook moet er maandelijks een bedrag betaald worden aan de bewindvoerder voor de diensten die hij/zij levert. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot duizenden euros per jaar. Tot slot is er ook nog eens het risico dat de bewindvoerder besluit om minder uit te geven dan wat jij nodig hebt, waardoor je financieel in problemen kunt komen.

bewindvoering

Welke vormen van bewindvoering zijn er?

Er zijn twee belangrijke vormen van bewindvoering, namelijk:

  • Financiële Bewindvoering: Hierbij wordt er toezicht gehouden op je financiën en wordt er gekeken naar manieren waarop je schulden afbetaald kunnen worden.
  • Persoonlijke Bewindvoering: Hierbij wordt er toezicht gehouden op je dagelijkse leven en wordt er gekeken naar manieren waarop je dagelijkse activiteiten zo soepel mogelijk verlopen.

Hoe krijg ik bewindvoering?

Om bewindvoering aan te vragen, moet je naar de rechtbank toe met een verzoek tot vaststelling van een Curatele (beschermingsmaatregel). Je moet hiervoor wel eerst laten vaststellen dat je daadwerkelijk niet meer in staat bent om je dagelijkse leven of financiën goed te regelen. Dit doe je door een deskundige te laten rapporteren over jouw situatie. Als de rechtbank akkoord gaat met het verzoek, dan wordt er een bewindvoerder benoemd die toezicht gaat houden.