Financieel

Welke redenen heeft een bedrijf om een zakelijke lening af te sluiten?

Wat zijn nu de meest voorkomende redenen voor bedrijven om een zakelijke lening af te sluiten? Wanneer kies je hiervoor als bedrijf? Het zijn vragen die niet meer dan logisch zijn, want een lening afsluiten vraagt om een goede reden. Dit geldt ook voor kredietverstrekkers als banken en overige financiële instellingen; zij verlangen een verantwoorde onderbouwing van de ondernemer – naast het kunnen aantonen van geschikte jaarcijfers.

Type zakelijke leningen

In principe zijn de twee meest voorkomende zakelijke leningen het bedrijfskrediet en de zakelijke lening. Het bedrijfskrediet is een bedrag wat ter beschikking wordt gesteld voor opname. Naarmate je geld hiervan opneemt betaal je rente over het opgenomen bedrag. Maandelijks los je af, maar je kunt het afgeloste bedrag ook weer opnieuw opnemen. De looptijd varieert tussen enkele maanden tot een jaar.
Bij de zakelijke lening wordt het bedrag uitgekeerd en betaal je een vaste maandelijks aflossing. De afgeloste geldbedragen zijn niet opnieuw op te nemen.

goede werkplek tips

Waarom een zakelijke lening nemen?

Waarom zou je er als ondernemer voor kiezen om zakelijk te lenen? Het antwoord is: investeren, of overbruggen.

Investeren in je bedrijf kan op talloze manieren. We zullen hieronder enkele voorbeelden geven:

  • Belangrijke apparatuur is kapot en moet vervangen worden. Dit kan werkplaats gerelateerd zijn, maar kan ook de motor van een rondvaartboot betreffen bijvoorbeeld. Ben je voor je inkomsten afhankelijk van specifieke apparaten, dan kan een zakelijke lening direct uitkomst bieden, zodat jij door kunt gaan met ondernemen.
  • Je kunt een bedrijf of goedlopende webwinkel overnemen. In dat geval heb je naast knowhow om deze business te runnen meestal ook een flinke zak geld nodig. Met een bedrijfskrediet is het snel geregeld en in sommige gevallen kun je tot 500.000 euro lenen.
  • Je wilt uitbreiden, zodat je nog meer klanten kunt bedienen in je winkel, of personeel kunt inhuren op piekmomenten bijvoorbeeld.

Wanneer kies je ervoor om te overbruggen?

  • Zolang jij een realistische potentie blijft zien in je bedrijf, trek je natuurlijk niet de stekker uit je onderneming zodra het financieel tegenzit. Je kunt dan kiezen voor een zakelijke lening. Maar wanneer doe je dat?
  • Zijn er hoge rekeningen te voldoen waarvoor je nu niet het geld hebt uitstaan? Je bedrijf kan in een tijdelijke dip beland zijn, door een lockdown, of door slecht betalende klanten – of een tegenvallend seizoen. Zolang er voldoende rooskleurige vooruitzichten zijn na de dip, is het meer dan de moeite waard om deze moeilijke periode te overbruggen d.m.v. een zakelijke lening.
  • Let op: kredietverstrekkers willen jaarcijfers zien waaruit blijkt dat de financiële dip daadwerkelijk een onderliggende oorzaak heeft buiten de macht van de ondernemer. Als ondernemer dien je aan diverse criteria te voldoen alvorens je in aanmerking komt voor een zakelijke lening.

De zakelijke lening is momenteel zeer in trek, want ook hier profiteert de ondernemer van de lage rente – naast het feit dat nogal wat ondernemers een lastige periode doorgaan. Wellicht betekent de zakelijke lening voor jouw bedrijf dé financiële injectie die je net nodig hebt.