Beter leven

Hoe krijg je een groen gazon in het voorjaar

Het gras is altijd groener bij de buren. Helaas lijkt dit met een gazon echt letterlijk de waarheid te zijn. Als je gras zaait in je tuin hoop je op een mooi groen veld. De realiteit is vaak anders, gele plekken, mos en paardebloemen. Een mooi, groen gazon aanleggen en behouden is niet niet zo gemakkelijk. Wil jij een groen gazon in je tuin? Hier vind je alle tips om dat voor elkaar te krijgen.

Tips voor een groen gazon

  1. Bemesten: om je gazon zo veel mogelijk voedingsstoffen te geven is het goed om te bemesten. Minimaal drie keer per jaar bemesten is noodzakelijk om je gazon zo gezond en groen mogelijk te houden. Er zijn veel verschillende soorten bemesting, bijvoorbeeld speciaal voor het voor- of najaar. Ook online kun je meststoffen kopen.
  2. Verticuteren: als je veel last heb van mos in het gras kan dit zorgen voor een soort viltachtige laag. Wordt deze laag te dik? Dan is het verstandig om te gaan verticuteren. Dit doe je met een verticuteermachine. Deze machine maakt kleine sneetjes in je grasmat en in de bodem, waardoor zuurstof, water en voedingsstoffen de wortels van het gras weer kunnen bereiken.
  3. Kale plekken: na het verticuteren of verwijderen van onkruid kunnen er kale plekken ontstaan in je gazon. Maar de oorzaak voor kale plekken kunnen ook komen door de kou. Vaak zul je zien dat je gras na de winter kale plekken heeft. Je kunt dit herstellen door weer nieuw graszaad te zaaien. Gebruik hiervoor een speciaal zadenmengsel, wat ook fosfaat bevat om het groeien te stimuleren.
  4. Kalk: groeit je gras niet goed? Dan kun je een grondtest doen om de zuurgraad van je bodem te controleren. Als de grond een slechte zuurgraad heeft worden de voedingsstoffen namelijk niet goed opgenomen. De zuurgraad van de bodem verbeteren doe je door het strooien van kalk. Meestal is kalk strooien het best in het begin van het jaar. Maar er zijn ook soorten kalk die je het hele jaar door kunt gebruiken.
  5. Maaien: bij een mooi gazon hoort natuurlijk ook grasmaaien. Gemiddeld is in het voorjaar een keer per week maaien en in de zomer twee keer met week maaien prima. Belangrijk bij grasmaaien is dat je het gras niet te kort maait! Als je gras te kort is droogt het namelijk sneller uit. Ga je gras maaien? Zorg er dan voor dat het gras niet nat is! En ook is het belangrijk dat je grasmaaier scherpe messen heeft. Maai je een nieuw aangelegd gazon voor het eerst? Wacht dan tot het gras minimaal 10 centimeter lang is.
  6. Water geven: om geel gras te voorkomen is het verstandig om regelmatig water te geven. Hiermee voorkom je dat het gras verdort. En zo krijgt onkruid minder kans om te groeien. In de zomer kun je daarom beter een keer per week je gras water geven, in de ochtend of in de avond. Als je dat midden op een hete zomerdag doet kan je natte gras snel verbranden. Water geven kun je het best doen met een sproei-installatie of tuinslang.

dauwdruppels op groen gazon

Een groen gazon heeft dus nog best wat voeten in aarde. Er zijn mensen die geen zin hebben in al dat gedoe en kiezen voor kunstgras. Maar toch gaat er niets boven de geur van vers gemaaid gras, en het kriebelt zo heerlijk aan je blote voeten. Ga je gras dus te lijf met bovenstaande tips, en dan geniet ook jij van een groen gazon.