Beter leven

Hoe kun je processierupsen voorkomen

Elk jaar zorgen ze weer voor overlast, de processierups. Maar wat is dat nou eigenlijk voor beestje? En hoe zorg je dat je er zo min mogelijk last van hebt? Met deze tips kun je overlast van de processierupsen voorkomen.

Wat is een processierups?

Een bladvretende rups die veranderd in eikenboomvlinder. Hij komt vooral voor bij eikenbomen aan de zonnige kant, daarom heet hij ook eigenlijk eikenprocessierups. Een rups heeft ongeveer 700.000 witte brandharen. Deze haartjes van een processierups zijn maar 0,2 tot 0,3mm groot, wat dus heel erg klein is. Als de rups zich bedreigd voelt verspreidt hij zijn haartjes, wat voor veel overlast kan zorgen. De wind neemt ze mee en zo kunnen ze overal terechtkomen, tot zo’n 100 meter rondom een nest. Bijvoorbeeld in je ogen en luchtwegen, of op je huid. Je kunt hier veel last van krijgen, en bij sommige mensen leiden de haartjes tot een allergische reactie. De meeste last van eikenprocessierupsen hebben we van april tot half juli, dit zijn de maanden waarin ze het meest actief zijn.

processierupsen voorkomen

Hoe kun je processierupsen voorkomen?

Het mooist is natuurlijk om ‘gewoon’ niet in aanraking te komen met de processierups, daarmee voorkom je uitslag. Maar ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Kijk als je in de natuur bent goed om je heen of je een nest ziet, ook oude nesten kunnen nog jaren voor overlast zorgen. Ga je echt aan de wandel in de natuur? Trek dan het liefst bedekte kleding aan, zeker gebieden met eikenbomen. Ga niet op de grond zitten en was als je terugkomt je huid met lauw water.
Woon je in een processierups gebied? Houd je ramen dicht en droog je was binnen. Als je een nest ontdekt kun je het best de gemeente bellen. Ga vooral niet zelf aan de slag om het nest te bestrijden.

Hoe kun je de uitslag behandelen?

De processierups uitslag kan heel erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er manieren om de overlast te beperken. Zo kun je plakband gebruiken om de haartjes te verwijderen. Ook is het van groot belang dat je vooral niet gaat krabben of wrijven, hoe lastig dat ook is. Door te spoelen met water kun je de haartjes verwijderen. Heb je echt heel veel last, en dan met name van je ogen? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Van een oogontsteking kun je namelijk blind worden.

Het zijn kleine beestjes, met grote ongemakken. Maar de overlast van de processierups voorkomen is dus mogelijk met deze simpele stappen.