Online marketing

Opkomende betaalmethode Klarna in Nederland

De betaalmethode Klarna zag het levenslicht in 2005 in Stockholm en bestaat daarmee inmiddels 15 jaar. De missie van het bedrijf is om online betalen eenvoudiger te maken. Klanten ontvangen eerst de goederen en dan rekenen ze pas af. Het risico van niet-betalen neemt Klarna vervolgens van de webshop over, zodat deze daar geen financieel nadeel van ondervindt. Een win-win situatie voor zowel de klant als de webshop. Het is dan ook geen wonder dat Klarna in 2020 één van de snelst groeiende financiële dienstverleners in Nederland is. Klarna is actief in 117 landen, voert transacties uit voor meer dan 85 miljoen klanten en meer dan 200.000 webshops zijn aangesloten. Het roze logo zal je de komende jaren steeds meer tegenkomen op het wereldwijde web.

klarna logo

Wat is Klarna?

Klarna is een online betaalmethode waarbij klanten de keuze hebben uit drie opties:

  • Betaal Nu: directe overboeking
  • Betaal Later: achteraf betalen
  • Betaal Gespreid: verspreid betalen

Bij Betaal Nu kiest de klant uit een bankoverschrijving of machtiging. Voor de webshop is er zekerheid dat er direct betaald wordt. Klarna schrijft vervolgens binnen 5 dagen automatisch het bedrag van de bankrekening af.

Bij Betaal Later betaalt de klant pas na ontvangst én acceptatie van de bestelling. Zo hoeft de klant niet te betalen voor geretourneerde producten. De betaaltermijn in Nederland is 14 dagen. Deze kan tegen een vergoeding verlengd worden tot 60 dagen.

Bij Betaal Gespreid betaalt de klant het aankoopbedrag in termijnen terug. Dit is echter alleen beschikbaar in Duitsland, Finland en Oostenrijk. De betaaltermijn in Nederland bedraagt dan drie maanden tot drie jaar.

online betaalmethoden webshop

Praktijkvoorbeelden met Klarna

Vliegtickets.nl

Vliegmaatschappijen geven er de voorkeur aan om direct het volledige bedrag te ontvangen, maar de vergelijker Vliegtickets.nl koos er recent voor om ook achteraf betalen mogelijk te maken. Dat doet het, omdat het risico van wanbetaling bij Klarna ligt. Dat risico verkleint Klarna door de risico’s op wanbetaling bij klanten af te wegen met artificial intelligence. Mogelijk kan niet iedereen achter betalen voor de vliegtickets.

Online gaming

De footprint van Klarna in de online gaming is nog niet groot. Zo kun je games bestellen bij de Fans Geek Store in België, maar is Klarna nog niet aangesloten op de Google Play Store of Appstore. De enige mogelijk zijn een aantal online goksites, waar je bijvoorbeeld blackjack met Klarna kan spelen of andere kansspelen. Deze bieden de optie Betaal nu aan, aangezien deze partijen mensen niet met gokschulden willen opzadelen. Dus alleen spelen met geld dat de klant wel heeft en niet met het geld dat de klant niet heeft.

MediaMarkt

Met de koppeling met de MediaMarkt haalde Klarna een immense klant binnen voor Nederlandse begrippen. De MediaMarkt maakt gebruik van de betaalpartner om producten achter te betalen. Het maximumbedrag stelt het op € 1.500. De betaaltermijn begint vanaf het moment dat MediaMarkt de producten heeft verzonden. Bij achteraf betalen doet het bedrijf altijd een kredietwaardigheidscheck, dus soms kan niet achteraf betaald worden of slechts een deel achteraf betaald worden.