Kantoor

Met deze 4 tips houd jij je onderneming veilig!

Het hebben van een veilige onderneming is misschien wel het belangrijkste wat er is. Met veiligheid doelen we niet enkel op een veilige werkomgeving, maar ook over zaken zoals het buitenhouden van ongewenste gasten, het beschermen van bedrijfsdata en de veiligheid van je fysieke producten. Het aantal datalekken blijft maar toenemen en daarom is het tijd om de veiligheid op en rondom de werkvloer te verbeteren! Hoe? Dat lees je in deze blog.

1. Sluit de juiste verzekeringen af

De eerste stap voor een veilige onderneming is het afsluiten van verzekeringen. Er zijn ontzettend veel verzekeringen, maar het is belangrijk dat jij de juiste verzekering afsluit. Denk hierbij niet alleen aan een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering, maar een voorraadverzekering kan ook interessant zijn. De bedrijfsvoorraad is namelijk voor veel ondernemers een groot deel van het bedrijfskapitaal. In geval van schade wil je natuurlijk wel zo snel mogelijk weer aan de slag. Doe daarom altijd eerst onderzoek naar interessante verzekeringen!

2. Het opleiden van werknemers tot Bhv’er

In ieder bedrijf is het verplicht dat er minimaal 1 Bhv’er aanwezig is. Dit geldt ook voor eenmanszaken en kleine bedrijven. Je dient zelf in te schatten hoeveel Bhv’ers er nodig zijn om tijdens een noodsituatie alles in goede banen te leiden. Daarnaast is het altijd verstandig om meerdere mensen tot Bhv’er op te leiden, aangezien niet altijd iedereen aanwezig is. Tijdens zo’n noodsituatie is het wel zo fijn als er een persoon is die georganiseerd hulp aanbiedt.

3. Creëer bewustzijn bij medewerkers!

De meeste inbraken in systemen zijn het gevolg van een simpele fout van een medewerker. Denk bijvoorbeeld aan het klikken op een link en er een kwaadaardige download bij krijgt. Een fout maken is menselijk en het kan gebeuren, maar je wilt het liever zo veel mogelijk vermijden. Zorg daarom dat er wordt getraind op de bewustwording van alle medewerkers. Met getrainde medewerkers blijft een organisatie beter beschermd tegen ransomware-aanvallen.

4. Beïnvloed en beloon veilig gedrag

Je zet je zoveel mogelijk in voor veiligheid, maar als mensen zich er niet aan houden, heeft het allemaal geen enkel effect. Veiligheid staat of valt met gedrag en gedrag is te beïnvloeden! Maak daarom duidelijke afspraken. Spreek je medewerkers bijvoorbeeld aan op ongewenst gedrag en beloon medewerkers die zich aan de nieuwe regels houden. Beloningen werken niet alleen bij kinderen goed, maar ook bij volwassenen. Denk hierbij aan een compliment of een dinerbon. Het maakt niet uit wat de beloning is, zolang je er maar bewust mee bezig bent!