Beter leven Kantoor

Met deze handige tips naar meer structuur op je werk

Herken je dat? Je moet racen tegen de klok om een opdracht nog snel af te ronden. Misschien ben je het overzicht wel verloren door alle to-do’s die nog afgerond moeten worden. Lig je nog wel op schema? Het overzicht is kwijt, maar je verliest ook je focus. Dit gaat ten kostte van je productiviteit. Het wordt tijd om meer structuur op je werk aan te brengen. In dit artikel delen we een aantal handige tips van timemanagement expert Björn Deusings die je direct in de praktijk kunt toepassen. Doe er je voordeel mee!

1. De Pomodoro techniek maakt jou productiever

Maak een takenlijst en noteer alle werk gerelateerde activiteiten. Indien mogelijk kun je ook tijd toewijzen aan elke taak om doelgericht bezig te zijn. Vink elke taak af zodra je deze hebt afgerond. De Pomodoro techniek kan hierbij uitkomst bieden. Deze techniek is een makkelijk toepasbare methode om 25 minuten onafgebroken aan één taak te werken. Het gevolg hiervan? Je wordt veel productiever zonder roofbouw op jezelf. Perfect!

timemanagement tips

2. Mailbox temmen op vaste tijden

Loop jij om de tien minuten naar de brievenbus om te controleren of er nieuwe post is bezorgd? Nee, natuurlijk niet! Maar waarom gaan veel mensen dan toch vaak om de haverklap hun mailbox checken? Hoewel een postbode weliswaar één keer per dag – en meestal op een vast tijdstip – post bezorgd, betekent dit niet dat we stante pede moeten reageren op iedere e-mail die binnenkomt. Daarom is het beter om een specifiek deel van je tijd te reserveren voor het beantwoorden van e-mails. Is een e-mail te belangrijk om te laten wachten? Reageer dan meteen! In alle andere gevallen kan het merendeel van de e-mails best wel even wachten totdat het jou uitkomt.

3. Vergeet niet om een pauze te nemen

Niemand kan 24/7 productief zijn. Juist daarom is het zo belangrijk om naar je lichaam te luisteren, omdat een ontspannen en uitgeruste geest je veel beter kan helpen om goed te blijven presteren. Houd er wel rekening mee dat je pauzes nooit langer dan 30 minuten duren, want dan neigt het juist weer meer naar uitstelgedrag. Een lunch, korte wandeling of even mediteren zijn prima manieren om je batterij weer op te laden. Succes!