Kantoor

Het nut van een kerstkado voor jouw personeel of relaties

Voor je het weet is het weer zover, de feestdagen! Daarom is het handig om nu alvast na te gaan denken over het geven van een kerstkado. Zo ben je op tijd voorbereid en hoef je niet op het laatste nippertje nog iets te bedenken. Want als je er voor kiest om een kerstcadeaus te geven wil je natuurlijk wel een origineel kado geven!

Waarom geef je personeel een kerstkado?

In 2013 is er een onderzoek gedaan door Henry Robben, aan de Nyenrode Business Universiteit. Uit dit onderzoek is gebleken dat medewerkers meer waarde hechten aan waardering dan aan het krijgen van geld. Daarom is het dus belangrijk om een origineel cadeau te geven, maar dat is best lastig. Tegenwoordig hebben de meeste bedrijven heel divers personeel. Bij een bank bijvoorbeeld, daar werken immers al lang niet alleen meer nette zakenmannen. Hoe verzin je een cadeau die al je medewerkers leuk vinden? Zeker als je veel verschillende medewerkers in dienst hebt kan dit best lastig zijn. Maar door kerstcadeaus te geven heb je personeel wat extra gemotiveerd is om zich in te zetten voor je organisatie. Ze voelen zich meer verbonden en gewaardeerd.

tevreden personeel

Je zakenrelatie een kerstkado geven?

Je kunt er ook voor kiezen om niet alleen je personeel maar ook je zakenrelaties een kerstcadeau te geven. Hiermee bedank je ze voor de prettige samenwerking en kun je aangeven dat je hoopt op een mooi nieuw jaar. Het is belangrijk om goede zakenrelaties goed te onderhouden, je hebt ze immers nodig om je zaak goed te laten draaien. Aan kerstpakketten en cadeau’s zijn wel belastingregels verbonden. Lees je dus even goed in hoe deze regels van toepassing zijn op jouw situatie.

kerstkado voor een zakenrelatie

Trends in kerstkado’s

  • Voedselpakket: veel medewerkers geven aan toch nog steeds heel blij te worden van het “ouderwetse” voedselpakket. Een doos vol met lekkernijen, verstopt in een heleboel papieren snippers. Het echte kerstgevoel krijgt je personeel van het uitpakken van zo’n doos. Het geeft ze het gevoel dat er veel aandacht aan het kado is besteed.
  • Kerstmarkt: grotere bedrijven kiezen er vaker voor om een kerstmarkt te organiseren. Hier kunnen de personeelsleden zelfs met bonnen hun cadeau bij elkaar winkelen. Op zo’n markt staan vaak lokale ondernemers met wijn, vlees, (woon)accessoires en allerlei andere spullen en voedingswaren.
  • Cadeaubonnen: wat ook steeds meer gedaan wordt is het geven van cadeaukaarten of cadeaubonnen. Online kunnen deze bonnen worden ingewisseld bij een winkel naar keuze. Je personeelslid kan hierdoor helemaal zelf beslissen wat hij wil hebben.
  • Een uitje of belevenis: zoek je een echt origineel kado? Geef dan een uitje of belevenis cadeau. Bijvoorbeeld een hotelovernachting of een gastronomisch diner. Maar ook een wellnessweekend kan goed in de smaak vallen.

De keuze voor goede kerstcadeaus is nog niet zo gemakkelijk. Maar gelukkig zijn er veel verschillende opties en heb je nog even de tijd voor het zover is. Begin nu alvast met rondkijken, dan ben je ruim op tijd klaar.