Tips

Aantal online betaalmogelijkheden webshop neemt toe

Betrouwbare webshops beschikken over voldoende online betaalmogelijkheden. Hiermee krijgt de klant de mogelijkheid om gemakkelijk, veilig en op de door hem of haar gewenste manier te betalen. Betalen is een van de laatste stappen in de klantreis. Door de klant genoeg betaalmogelijkheden te bieden vergroot u de kans dat u de klant hier niet verliest.

Het aantal online betaalmogelijkheden neemt in een snel tempo toe. Doordat het aantal toeneemt blijft de voorkeur van betalingssysteem telkens mee veranderen. Klanten verschillen in hun voorkeur, hier kunt u als webshophouder gebruik van maken. Door ontwikkelingen in betaalmogelijkheden op de voet te volgen en nieuwe systemen te implementeren kunt u zich geliefd maken bij het publiek.

iDEAL al jaren lang de marktleider

iDEAL is veruit de populairste online betaalmethode in Nederland. Iedere Nederlandse bank biedt iDEAL aan en de meeste banken hebben het systeem zelfs in hun eigen applicatie geïntegreerd. Hierdoor is iDEAL een zeer betrouwbare betaalmethode, klanten kunnen immers bij hun eigen bank betalen. Voor webshophouders biedt iDEAL ook genoeg voordelen; de transactiekosten voor een betaling via het systeem zijn erg laag, en werkt het systeem erg snel waardoor betalingen binnen een korte periode op uw bankrekening binnenkomen. U kunt gebruik maken van iDEAL door een contract te tekenen bij uw bank óf een Payment Service Provider (PSP) te contacteren.

iDEAL is onmisbaar voor een webshop van deze tijd. iDEAL biedt veiligheid, gemak en dat voor weinig kosten. Door dit systeem toe te voegen behaalt u ongetwijfeld meer omzet. Met één betaalmethode bent u er nog niet. iDEAL is dan weliswaar marktleider, maar door enkel gebruik te maken van iDEAL loopt u andere klanten mis. Door verschillende betaalmethode toe te voegen aan uw website voorkomt u dat klanten afhaken bij het betaalproces. Het aanbieden van meerdere systemen is wordt door de consument als klantvriendelijk ervaren.

Afrekenen met creditcards is nog steeds geliefd

Naast iDEAL is ook betalen met een creditcard erg geliefd bij Nederlandse consumenten. Ongeveer 12% van alle aankopen op het internet wordt uitgevoerd met een creditcard. Het grote voordeel van de creditcard is dat de aankoop verzekerd is doordat het geld pas later wordt afgeschreven. Een veilige keuze dus voor de consument, maar door de tijd die er verstrijkt voordat het geld wordt bijgeschreven bij de verkoper dus niet altijd geliefd bij webshophouders.

Waar bij betalingen via de pinpas vaak tot een bepaald bedrag kan worden betaald ligt dit limiet bij een creditcard vaak een stuk hoger. Consumenten kunnen met hun creditcard vaak tot wel €2500,- overmaken voor het gewenste product. Een ander voordeel van de creditcard is dat de systemen achter de creditcard vaak internationaal opereren. Hierdoor biedt u buitenlandse consumenten de kans om uw producten af te nemen. Om dit betalingssysteem te implementeren dient u een aanvraagprocedure te doorlopen. Wanneer u samenwerkt met een Payment Service Provider bestaat de mogelijkheid dat de PSP dit proces voor u regelt.

Achteraf betalen biedt de consument totale zekerheid

Veel mensen betalen liever nadat zij geleverd krijgen. Op deze manier zijn consumenten zeker van hun aankoop en bestaat er geen mogelijkheid tot oplichting. Begrijpelijk dat veel consumenten de voorkeur geven aan dit systeem. Een bekende partij die deze dienst levert is AfterPay. Het bedrijf AfterPay neemt het risico en de werkzaamheden voor achteraf betalen volledig uit handen voor de ondernemer. Deze mogelijkheid wordt echter alleen toegekend aan mensen die bekend staan als kredietwaardig.

In de toekomst afrekenen met digitale valuta?

De financiële wereld ontwikkelt zich in een zeer snel tempo. Nieuwe betaalmethoden vliegen als paddenstoelen uit de grond. Zo zullen veel ondernemers ooit al weleens gehoord hebben over bedrijven die digitale valuta zoals de Bitcoin toestaan als betaalmiddel. Grote bedrijven zoals Thuisbezorgd en KFC accepteren deze digitale munt als betaalmethode. Het aanbieden van deze mogelijkheid heeft voor deze innovatieve bedrijven veel gratis bekendheid opgeleverd.

Betalen met digitale valuta’s, ook wel cryptocurrencies, kent meerdere voordelen. Het betalingssysteem (blockchain) van digitale valuta’s is razendsnel; één keer knipperen en het geld is van de ene rekening naar de andere rekening verstuurd. Ook zijn de kosten van het betalen met een digitale munt enorm laag en is er net als bij iDEAL geen minimum bedrag. Door de zware encryptie die op het systeem rust zijn de betalingssystemen van digitale munten veelal erg veilig. Anonimiteit wordt gewaarborgd waardoor identiteitsdiefstal onmogelijk is voor cybercriminelen.

Betalen met digitale valuta is nog niet voor iedere webwinkelier toegankelijk. Deze mogelijkheid is echter wel zeer interessant voor webshops in de toekomst. Digitale valuta’s worden steeds toegankelijker en systemen worden steeds betrouwbaarder. Door de enorme volatiliteit fluctueert de waarde van één Bitcoin op dit moment nog relatief veel. Hierdoor is het nu nog lastig om digitale valuta’s als betalingsmethode te gebruiken. In de toekomst is dit systeem echter heel interessant voor webwinkeliers en zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

Welke online betaalmogelijkheden webshop moet die van mij beschikken?

Over welke betaalmethode een webshop moet beschikken is volledig afhankelijk van uw doelgroep. Door goed voor ogen te hebben wat uw doelgroep is kunt u keuzes maken op het gebied van betaalmethoden. Richt u zich voornamelijk op de internationale markt? Dan zal het verstandig zijn om creditcards te accepteren. iDEAL is vrijwel altijd een goede keuze, omdat meer dan de helft van het totale aantal transacties via dit platform verloopt. Wanneer uw webshop een jong publiek dient dan kan het lonen om ontwikkelingen rondom betalen met digitale valuta’s in de gaten te houden.