Kantoor

Vijf tips voor een juiste rittenregistratie

Uw zakelijke auto privé gebruiken, het is zo verleidelijk! Even snel naar de winkel of een bakje koffie doen bij uw ouders. Maar al die kleine ritjes lopen al gauw op qua kilometers. Een zakelijke auto mag voor niet meer dan 500 kilometers privé gebruikt worden. Dit dient u goed bij te houden in een zogenaamde rittenregistratie. Hoe dat werkt en handige tips leest u hier.

Wat is rittenregistratie eigenlijk?

Het bijhouden hoeveel kilometers u een bedrijfsauto voor privé zaken hebt gebruikt, dat is kort gezegd wat rittenregistratie inhoudt. Met een bedrijfsauto mag niet meer dan 500 privé kilometers gereden worden. En dit moet u ten allen tijde kunnen aantonen bij de belastingdienst. Zowel voor uw eigen bedrijfsauto als die van uw werknemers, allemaal, stuk voor stuk.

Dat is best een heel karwei en het risico op een boete is aanzienlijk, aangezien de belastingdienst vrij streng is op deze regels. Bij gebruik boven de 500 kilometers moet er namelijk dure bijtelling betaald worden. En die willen ze uiteraard niet mislopen. De boetes die hier op staan zijn behoorlijk hoog en kunnen oplopen tot ruim vijfduizend euro. Dat is veel geld, en onnodig, want met behulp van de juiste tools wordt dit karwei een stuk gemakkelijker.

Vijf tips om een juiste rittenregistratie bij te houden

 1. Online rittenregistratie
  Door de juiste tools te gebruiken, bijvoorbeeld die van Europetrack.eu wordt u een hoop werk uit handen genomen. Alles wordt bijgehouden, door middel van een klein kastje in alle auto’s. Hoe lang en waar de auto stilstaat, hoe hard er gereden wordt, waar de auto precies geweest is. Met een druk op de knop is alles terug te zien. U kunt zelfs tijden instellen, waardoor het gebruik tussen werk en privé in een oogopslag een stuk duidelijker wordt.
 2. Vervangend vervoer
  Denk er aan dat ook als u gebruik maakt van vervangend vervoer u een rittenregistratie bij dient te houden.
 3. Bewaar alles
  Tankbonnen, facturen van de garage en agenda’s. Bewaar alles wat te maken heeft met het gebruik van uw wagenpark. Er zijn mogelijkheden om ook dit gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld door een Tankpas aan te schaffen.
 4. Op tijd melden
  Merkt u dat u toch meer dan 500 privé kilometers gaat rijden met uw bedrijfswagen? Of merkt u dat dit bij uw personeel het geval is? Meld dit dan zo spoedig mogelijk bij de belastingdienst om onnodige boetes te voorkomen.
 5. Houd het bij
  Zeker als u geen online rittenregistratie heeft is het belangrijk om alles goed bij te houden. U weet over drie weken vast niet meer waar en met wie die ene afspraak was. Daarom is het verstandig om dit bijvoorbeeld elke avond meteen in te voeren, zo hoeft u nooit in uw geheugen te graven.

Een juiste rittenregistratie kan u dus een hoop tijd kosten, maar ook een heleboel geld besparen. Daarom kan het best lonen om eens naar een online manier van registreren te kijken. Hiermee houdt u flink wat tijd over voor andere dingen.